曹仁超 – 投資者日記 : A H 股差價

內地居民資金自由行計劃,令港人炒定A、H股差價收窄,六個交易天內A、H股差價由118%收窄到50%。由於A股同H股不能互相流通,上述「想當然」理論係咪正確?9月份才揭曉。我老曹唔認同內地人會沽A股而買H股,因為A股就係A股,H股就係H股,兩者不能互通。情況有如新鮮豬肉同雪藏豬肉,又或日本黃豆期貨同美國黃豆期貨鮋關係一樣。1971年我老曹曾跟一個日本人學陰陽燭走勢兼學炒日本期貨,發現美國期豆較日本期豆便宜好多,便自作聰明粛美國買入期豆、粛日本拋空期豆,以為可以賺差價。事後結果係美國期豆進一步下跌,日本期豆漲停板,我老曹5萬港元孖展鰠一個月內輸突!雖然日本係從美國進口大豆,但芝加哥期豆不能用作東京期豆交收,兩者短期差價可以好大。因日本人喜歡粛夏季吃豆腐,形成日本大豆粛夏季供應出現短缺;美國卻進入豐收期,形成夏天美國大豆跌價。上述係我老曹5萬元買番鈬鮋教訓─—全世界唔係只有你先知道日本期豆有溢價鮋。A、H股差價長期存在,理由係H 股投資者來自全世界,可供佢地選擇鮋投資項目十分多(唔買H股可以買全球其他投資項目);A股出現溢價理由係內地人只可投資A股,冇得揀,開放A股市場長遠而言應係A股回落,唔係H股上升。最近A股不跌反升,H股亦上升,只係港人希望內地人來港接火棒而已,唔好聽係玩鬥傻遊戲及存心不良。如內地投資者真係來港買H股,係佢地傻;如內地投資者來港唔買H股,就係今時今日高價吸納H股者傻,最後結果到底係邊個傻?9月自有分曉。

港股係前星期玩插水式下跌再deep v反彈, 而我d同事o既心情亦跟著個市咁大上大落, 真係小d心血都頂唔住!曹sir 今日判死個市係虛火,係傻人鬥傻o既遊戲,就睇下佢有冇睇錯。摘錄備案為記。

About the author

johnlone

行到水窮處 坐看雲起時

View all posts